Nu vrem să vă speriem, peştele este în continuare unul dintre alimentele recomandate de bucătari, medici şi nutriţionişti. Iar la Zebra ştim să-l gătim delicios, pe verificate. Dar viitorul ar putea să fie mai puţin digerabil.
În lume se produc 300 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care 8 milioane de tone ajung în mări şi oceane. Nu mai e o surpriză că s-a găsit plastic ÎN peşti şi crustacee. Deocamdată, consumatorii nu sunt afectaţi direct, fiindcă vorbim de microparticule, dar toate cercetările arată că situaţia se va agrava, iar Comisia Europeană avertizează că în 2050 vom avea mai mult plastic în ape decât peşti!
Astea cu reciclarea nu sunt poveşti cu peşti şi nici joculeţe de genul “în Oceanul Pacific…”, în care unul dintre noi pierde la final. Toţi pierdem dacă nu conştientizăm (măcar) că plasticul ne va sufoca la un moment dat.
La Zebra, primul pas a fost să schimbăm pungile de plastic cu unele bio-degradabile. Al doilea e să nu mai includem tacâmurile de plastic în pachetele cu mâncare. Vom continua să le oferim la cerere, dar ne vom bucura de fiecare dată când clienţii ne vor spune că nu au nevoie de ele. Tot mai mulţi faceţi asta, vă mulţumim! În scurt timp vom schimba şi ambalajele cu unele mai prietenoase cu mediul, şi vom renunţa, pas cu pas, la tot ce înseamnă plastic în pachetele Zebra şi în general la tot ce face rău colţişorului nostru de planetă.
surse info:
https://plasticoceans.org/the-facts/
https://www.independent.co.uk/environment/plastic-microparticles-fish-flesh-eaten-humans-food-chain-mackerel-anchovy-mullet-a7860726.html
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2018/06/plastic-planet-health-pollution-waste-microplastics/
https://www.vice.com/ro/article/vvj48a/pana-n-2050-o-sa-fie-mai-mult-plastic-decat-pesti-in-ocean