Mai sunt doar cîteva zile pînă la sărbătoarea Paștelui, sărbătoare atât de îndrăgită la noi. Pregătirile sunt în toi, gospodinele definitivează lista preparatelor pentru masa festivă, casele miros a proaspăt și curat, copiii se gândesc la ouăle roșii și ciocnitul lor, iar tinerii își pregătesc sticluțele cu parfum pentru “stropitul fetelor”.
Dar mai presus de toate acestea, cele lumești, Paștele este sărbătoarea luminii, a vieții și a miracolului Învierii Domnului, un moment pe care ar trebuie să îl așteptăm curați, din toate punctele de vedere. La fel cum avem grijă de casă, să avem grijă și de partea noastră sufletească, să reflectăm asupra noastră ca oameni și să ne bucurăm de puterea purificării. Până la urmă, noi ca oameni, am fost binecuvântați cu puteri magice. Acelea de a fi mai buni, de a fi mai îngăduitori, de a ne reinventa, de a ne ridica de jos și de a merge mai departe. Și acestea sunt doar cîteva din ele. Depinde doar de fiecare cum își folosește puterile.
Echipa Zebra vă dorește sărbători luminate și liniștite alături de familie și cei dragi, dar va aduce și o recomandare de un dulce festiv, de savurat în tihnă.
Ingrediente Prajitură cu mac/nucă
Blatul
8 albușuri
250 g zahăr
300 g faină
50 g mac sau miez de nucă
50 g nucă de cocos
Crema
8 galbenușuri
200 g zahar
400 g unt la temperatura camerei
semințele de la o păstaie de vanilie/esență
100 ml lapte
100 g biscuiti Petit Beurre
Decor
Fulgi de ciocolată sau ciocolată răzuită
Preparare
Pentru început, porniți cuptorul la temperatura pe care o folosiți în mod normal pentru coacere, apoi pregătiți o tavă de copt.
Puteți unge tava cu puțin ulei sau unt și apoi să o tapetați cu faină sau și mai simplu, așterneți o hârtie de copt în tavă.
Blatul
Cele 8 albușuri se bat spumă cu zaharul, apoi se adauga macul sau miezul de nucă și nuca de cocos. Se adaugă la final și făina și se omogenizează compoziția. Aluatul se toarnă în forma pregătită și se dă la cuptor până când este copt și trece testul cu scobitoarea. Se lasă blatul la răcit.
Crema
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, până când cristalele acestuia sunt dizolvate. Se adaugă vanilia și laptele și se pune crema pe foc mic sau baie de aburi până când crema se îngroașă. Se ia crema de pe foc și se lasă la răcit, apoi se amestecă cu untul la temperatura camerei.
Pentru asamblare, se toarnă crema peste blat și se uniformizează (din crema obținută păstrați separat cateva linguri pentru finisare). Peste cremă se pune un strat de biscuiți, apoi se intinde crema ținută deoparte. Se presară pe deasupra fulgi de ciocolată sau ciocolată răzuită.
Se ține prăjitura la rece câteva ore, apoi se poate porționa.
Poftă bună!
Corina Ureche